Skip to main content
  • Bijzonder sfeervolle Alom Gedenken 2013

    Ruim 350 mensen bezochten het Alom Gedenken

De herfststormen en aangekondigde regen hebben wellicht mensen thuis gehouden vergeleken met het aantal bezoekers van vorige jaren. Om 15.00 begonnen de eerste vrijwilligers met het neerzetten van de fakkels, het opzetten van de kraampjes, waar kaarsen en steentjes werden neergezet. Een apart kraampje was er voor de kinderen die een lampion konden maken. Rondom de rotonde werden de gedenkzakjes geplaatst met daarin de graflichten.

Alle kaarsen moesten aangestoken worden, een heel werk, maar dankzij alle vrijwiligers die meehielpen was het na een uur allemaal gedaan. Om zes uur werden alle fakkels aangestoken. De wind liet de fakkels wel snel opbranden, maar de gedenkzakjes, waarop foto's van overledenen waren afgebeeld en de verlichte vlinderzakjes op de kinderbegraafplaats hielden het wel heel lang vol, zodat er nog voldoende licht was. Indrukwekkend mooi was het om te zien hoe in een cirkel van lichtjes de teksten en foto's waren opgesteld aan het begin van de begraafplaats.

Om 18.30 uur begonnen de doedelzakklanken zachtjes in de verte te klinken. Langzamerhand werden ze sterker en kwamen de gebroeders Myles met doedelzak en trom de bezoekers halen om met elkaar naar het columbarium te lopen. Daar werd door Petra de Kruif het thema Licht in de duisternis belicht in de vorm van gedichten en gedenkwoorden. De twee aanwezige koren aangevuld met fluit en viool zetten het lied: Als alles duister is, "ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft" in, wat langzaam overgenomen werd door alle bezoekers.

Daarna verspreidde iedereen zich over de begraafplaats om op hun eigen manier te gedenken. Onderweg kwamen ze klanken van viool, fluit en koormuziek tegen afgewisseld met het zeggen van prachtige gedichten. DIA licht en geluid uit Assen had dit jaar enkele extra lichtpunten aangebracht, zodat een aantal bomen en een gedeelte van de vijver prachtig uitgelicht werden.De gebroeders Myles, doedelzak en trom, gaven een bijzondere sfeer aan het geheel. De bekende klanken van Amazing Grace en Danny Boy waar verstillend mooi. Het Alom Gedenken werd afgesloten met het zingen van het lied "Als alles duister is" en Dona Nobis Pacem.

Voor het op te richten Theehuis op begraafplaats de Boskamp is een bedrag van € 372.20 gedoneerd door de bezoekers.